ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22-12-17

Επανέρχεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ φαρμακαποθηκών – συνεταιρισμών

Η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δίνει προβάδισμα στους συνεταιρισμούς αποκλείοντας τις φαρμακαποθήκες.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση έχει καταπέσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τροπολογία επαναφέρει την άνιση μεταχείριση φαρμακαποθηκών – συνεταιρισμών φαρμακείων, σε βάρος των πρώτων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην εξαίρεση των φαρμακαποθηκών ως νομικών προσώπων, από την δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου, τη στιγμή που η δυνατότητα αυτή δίνεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη της ΟΣΦΕ. Δηλαδή σε συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες ενώ αποκλείει τις ιδιωτικές.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κα Ειρήνη Μαρκάκη, με αφορμή την συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, δήλωσε:
“Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζει σθεναρά ότι άδειες ίδρυσης φαρμακείων πρέπει να χορηγούνται μόνο σε αδειούχους φαρμακοποιούς και σε κανέναν άλλο. “
Σε περίπτωση όμως που θα δοθεί το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία άλλοι, αυτό θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους και το Σύνταγμα, χωρίς να νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Η Πρόεδρος
Ειρήνη Μαρκάκη

Ο Γενικός Γραμματέας
Θεόδωρος Σκυλακάκης